“Második osztályú sportfogadás polgárok vagyunk”: miért előnyös az MLS Kanadában, kivéve Kanada

Az a kérdés, hogy a kanadai foci legerősebb embere – aki most már a Concacaf legerősebb embere is – gondolkodik. Victor Montagliani, a Kanadai Soccer elnöke és a közelmúltban megválasztott Concacaf vezetője nem elégedett a válaszokkal. szabályok – A Kanadai Soccer óriási és drámai lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a Toronto FC, a Montreal Impact és a Vancouver Whitecaps folytatását a bajnokságban. Ön egy második osztályú állampolgár egy olyan bajnokságban, ahol három csapata játszik, ”mondja Montagliani. „Megpróbáltuk megoldani a kérdést, de frusztrálóan lassú volt.Amíg ez nem foglalkozik, mindig komoly kihívást jelent, hogy a Magyar sportfogadás kanadai zászlót az amerikai zászlóval megegyező mértékben helyezze el az MLS.Concacaf elnöke, Victor Montagliani: „Itt van egy szőrzet” Tovább

A kanadai labdarúgás nagy problémája egy MLS szabály, amely az amerikai játékosokat „hazai” -nek nyilvánítja, függetlenül attól, hogy a határon északra vagy délre eső csapatoknál játszanak-e, míg a kanadai játékosok „nemzetközi” -nek minősülnek, ha az amerikai talajon egy MLS-csapatnál játszanak.

Ez nagyszerű az amerikai játékosok számára – több csapat egyenlő több lehetőséggel – de a kanadaiok számára szörnyű. Korlátlan kihívásokkal szembesülnek az amerikaiak számára Torontóban, Montrealban és Vancouverben, és megegyeznek a gánai vagy belize-i középpályásokkal, amikor egy amerikai csapat edzője kiegyensúlyozza a listáját.Az MLS szabályok klubonként nyolc foltot jelölnek meg a nemzetközi szereplők számára, bár ezek a résidők egymás között kereskedhetnek más névjegy-előnyökért.

A számok megmondják a történetet: az MLS szerint az MLS csapatokban elérhető lehetséges 560-as listák közül mindössze 24 a kanadai játékosok. Csak öt ilyen játék a nem kanadai csapatoknál. A mérleg annyira ferde, a matematikát érdemes újra és újra ellenőrizni. De igaz. A kanadai csapatok a bajnokság 15% -át teszik ki, de csak a bajnokok több mint négy százaléka a kanadai.

A Liga vezetői az MLS-ben való jelenlétét pozitív pozícióba helyezik. Toronto, Vancouver és Montreal hozzájárul a stabilitáshoz, az MLS piac növekedéséhez, a bajnokság bővítéséhez, a játékosok több lehetőségéhez, és kiváló helyi stadionokhoz, mint például a TFC által kifejlesztett BMO Field.Van egy jó érv, hogy az MLS a Kanadában mindenki számára előnyös. Hacsak nem kanadai.

A New York-i Mark Abbott, az MLS elnöke csak napsütést lát: „Számos lehetőséget hoztunk létre a kanadai játékosoknak, akik még nem léteztek, mielőtt ezek a csapatok ott voltak.Az is előny, hogy minden egyes csapatunk a játékosfejlesztésben, ha online sport fogadás nem kizárólag a kanadai játékosokra összpontosít, előnyös. ”

Az Abbott szerint„ az Egyesült Államok bevándorlási törvényei nem teszik lehetővé, hogy kezeljük Kanadai játékosok, mint az USA-ban belföldi. ”Ugyanakkor Bob Foos, az MLS játékosok szakszervezetének igazgatója szerint a kérdés az MLS nem akarja megkérdőjelezni az amerikai diszkriminációs törvényeket, és a bajnokságot potenciális peres eljárásnak vetik alá. „Lényegében, [ha az MLS a kanadai játékosokat belföldiként követeli], megkülönböztetné az Egyesült Államokban élő nem-kanadai embereket a kanadaiok javára” – mondja Foos. „Egy dolog azt mondani, hogy egy amerikai állampolgárnak vagy egy zöld kártyatulajdonosnak kell lennie ahhoz, hogy belföldnek minősüljön.Egy másik dolog azt mondani, hogy ha kanadai vagy-e ezek a jogok, és ha nem vagy kanadai, akkor különböző jogai vannak. ”

De a különbségek a kanadai futballba mélyednek, különösen az ifjúságfejlesztésnél egy A kanadai foci kétségbeesetten javítja a nemzeti csapatát. Tim Bezbatchenko, a Toronto FC vezérigazgatója amerikai, akinek korábbi szerepe az MLS székhelyén az MLS és a Canada Soccer közötti kapcsolattartás volt. A jelenlegi szabályozás szerint a kanadai MLS csapatok drága ifjúsági akadémiákat működtetnek olyan játékosok számára, akiknek sehol sem kell.

„Az amerikai csapatok számára kevésbé kívánatosak a játékosok” – mondja Bezbatchenko. „Sok pénzt fektettünk az akadémiai rendszerünkbe, de a fejlesztőinknek korlátozott számú helyszíne van.Ha van egy további korlátozás, ez akadályozza a kanadai játékosok számára, hogy az USA-ba költözzenek. Ez hatással van a csapatunkra és a költségvetésünkre, valamint arra, hogy mi működtessük a listánkat. ”

2006-ban az MLS bejelentette a bővítést Kanadába, bejelentve a Toronto FC érkezését. Az új csapatot a Maple Leaf Sport és Szórakozás vezeti, amely a Toronto professzionális jégkorong- és kosárlabda csapata, a Maple Leafs és a Raptors is.

A határokon átnyúló csapatok nem szokatlanok Észak-Amerikában. Az NHL kanadai csapatokkal, kisebb mértékben, az NBA-val és az MLB-vel. A futballban a keresztezett határok szokatlanok. Ausztráliában az A-Liga új-zélandi Wellington Phoenix-et is tartalmaz, míg az angol futballversenyek Wales-i csapatokból állnak.Arra hivatkozhatnánk, hogy Monaco, a Ligue 1-es csapatával valójában Franciaország részét képezi. problémái vannak a játékos státuszával kapcsolatos szabályokkal, visszhangzik az MLS lelkesedését. „Adjuk hozzá az általunk befektetett pénzeket az akadémiáinkba és a tulajdonjogunkba, amely szerint a foci Észak-Amerika legnagyobb sportja lesz. A bajnokság nőni akar, és új piacokat lát, ahol nőhet.Fontos, hogy az MLS az Észak-Amerika legnagyobb piacain legyen. ”

Bob Foos a játékosszövetségtől egyetért:„ Gazdasági szempontból nagyon logikus, hogy miért lenne jó csapatok Kanadából a bajnokságban. Azt hiszem, ez magára vette. Mindannyian jó piacok voltak. ”

Kanada sok szinten jó volt az MLS-nek, sok közülük pénzügyi. Csak nem olyan nagy a Kanada MLS játékosai számára. Nem csak a fiatal akadémiai játékosok vagy a középszintű középpályások küzdenek. Még az ország legjobb játékosai is – akik az MLS-t szeretnék vonzani csapataikba – ki vannak zárva.

Kuala Terengganu, 400.000 lakos, Malajzia keleti partján fekvő város. Jó forgalmú, körülbelül 6 órás buszútra van Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur városába.Harminckét éves Issey Nakajima-Farran, Calgary-ban született, az egyik két olyan külföldi, aki a Malajziai Super League-ben versenyző helyi szakmai csapat Terengganu FA-n játszik.

Nakajima-Farran 37-szer játszott Kanadában egy olyan karrierszakasz alatt, amely szingapúri S League-ből Dánia Superliga-ba vitte, és egy szezon Brisbane Roar-al, az A-Liga jelenlegi Ange Postecoglou edzője. A Toronto FC-vel és a Montreal Impact-szal egyaránt hozzáadhat stinteket.

A Nakajima-Farran ismeri a szupersztár professzionális futballkört. A 2014-es szezonban Kanadában töltött ideje azonban zavaró katasztrófa volt.Csak öt alkalommal játszott Torontóban, három gólt ért el, mielőtt születésnapján meglepődött volna egy éjszakai kereskedéssel Montreal Impact-ra.

„Olyan voltam, mint a pokol, nem” – emlékszik vissza. – Nem mondhatod, hogy Montrealba menjek. Nem akarok oda menni. Itt szeretem! ”

Nakajima-Farran azt mondta, közeledve 30-ra, kilépett Európából, aki akkoriban Cipruson játszott, Torontónak, hogy otthon játsszon. Tetszett az a gondolat, hogy nemzeti csapatjátékosként úgy tekinthető, ahogyan látta, hogy a külföldön játszott bajnokságokban helyi játékosokat láttak. A nemzeti csapattagok szerepét mintákként használják, és „jó hírnévnek és tiszteletnek örvendenek.”

„Amint ezt tapasztaltam, nem a kanadai játékosokról volt szó” – mondja Nakajima-Farran. „A kanadai városokat kihasználó amerikai bajnokságról szólt.Megérteném, ha a kanadai csapatok fiatal játékosokat hoznának, és előmozdítanák őket, de Toronto visszatért ezeknek az amerikai srácoknak. Még Montreal is megpróbált helyettesíteni egy amerikai srácdal.

A Montreal Impact nem bizonyult másnak, és egy szezon után Nakajima-Farran Malajziába ment. Óvatosan bírálja, azt állítva, hogy nem akar fontos kérdéseket feltenni a kanadai labdarúgó számára, hogy felháborodjon, mint egy elégedetlen korábbi játékos, akinek az üzlete nem dolgozott ki. De azt mondja, nem egyedül van. A kanadai nemzeti csapattal töltött ideje alatt a játékosok beszéltek az MLS-ről. Csapattársak, sokan, akik külföldön játszottak, irigysége volt, hogy MLS-t kötött. Facebook Twitter Pinterest Orlando City Cyle Larin egyike azon kevés kanadai játékosoknak, akik amerikai MLS klubokban játszanak. Fénykép: Jae C.Hong / AP

„A kanadai fiúk sokáig együtt voltak” – magyarázza. „Amikor olyan srácokkal játszol, akik ugyanazon a rendszeren mentek keresztül, tiszteletben tartják egymást. Mindig együtt akartunk játszani egy hazai bajnokságban. Azt hittük, hogy Toronto, Vancouver vagy Montreal lesz. Jó lenne. De nem tartják tiszteletben a kanadai játékosokat az MLS-ben. az amerikai játékosoknak nehezen lehetnek lehetőségeket biztosítani, és ugyanakkor a bajnokság előnye lenne a nemzeti csapat sikerének.Azt hiszem, láttuk ezt az elmúlt 20 évben.

„Lehetőség van arra, hogy a kanadai foci növekedésében különböző módon járuljon hozzá: a játék lehetőségeinek biztosítása és a játékosfejlesztési programokba való befektetés, amelyek a Kanadában élő játékosokra összpontosítanak. Ahogy a kanadai játékosok lehetőségét emeljük, úgy gondoljuk, hogy a kanadai válogatott hasznára válik. ”

A tényleges előnyök vitathatóak. Kanadában az El Salvador elleni utolsó világbajnoki selejtezője csak két játékos volt a kanadai MLS csapatból – Marcel de Jong (Vancouver Whitecaps) és Tosaint Ricketts (Toronto FC). Strike Cyle Larin játszik Orlando City-ben. Ezzel szemben az Egyesült Államok csapata ellenzi a Trinidad & amp; Tobago hat startert tartalmazott az MLS-től.Érdemes megjegyezni, hogy Michael Bradley kapitány és Jozy Altidore csatár a Toronto FC-nél játszik.

Montagliani azt mondja, hogy amikor Kanada Soccer az MLS-en működő joghatósági klubokon (egy nemzeti szövetség, valamint a regionális konföderáció) jelentkezett, és a FIFA-nak jóvá kell hagynia a határokon átnyúló részvételt a bajnokságokban).

„Ez soha nem jött létre” – mondja. „Az MLS még mindig nem foglalkozott az amerikai játékosokkal egyenlő kanadai játékosok kezelésével. Az igazság az, hogy ha az amerikai játékosnak nincs védelme, mint amilyen van, akkor fogadok, hogy kevésbé lesznek amerikai játékosok az MLS-ben. Ez a protekcionista hozzáállás segített az amerikai játékosnak. Jó nekik, de biztosan nem segített a kanadai játékosnak. Az MLS kötelessége mindkét ország klubjainak.Azt hiszem, őszinteek, de nem hiszem, hogy reggel felébrednek, és az első dolog, amit gondolnak, hogy hogyan segíthet a kanadai játékosoknak. ”

Természetesen az MLS Kanadában vitatható lehet ha az országban létezik profi labdarúgó-bajnokság. Van egy félig profi kanadai labdarúgó-bajnokság, amely az Ontario csapatából áll. Ezt a versenyt egy 2009-es mérkőzést rögzítő vita követte, amelyet 2013-ban a Kanada Soccer dekertifikált. A kanadai királyi rendőrség vizsgálata folyamatban van. népességméret és utazási költségek.Ausztrália hasonló akadályokkal küzdött ki egy profi bajnokságot, amely egyben tehetséges csővezeték a nemzeti csapata számára, és jogszerű vonzereje az (öregedés) nemzetközi csillagoknak, mint Alessandro Del Piero, Robbie Fowler és Dwight Yorke.

„Lehetséges, de hol leszel a játékosok?” kérdezi Bob Foose szakszervezeti főnök. „Jelentősen alacsonyabb minőségű lesz. Ha 10 vagy 12 csapatot állít össze, nem hiszem, hogy meg fogja találni a srácok mennyiségét.

Montagliani szerint egy kanadai szakmai bajnokság öt éven belül elindul. Kanada Soccer jelenleg értékeli, hogy egy ilyen verseny hogyan fog működni az öt kanadai csapattal, akik az MLS-ben és a NASL-ben játszanak.Míg a bajnokság arról szól, hogy visszavonja az MLS-nek a Kanadában való működésének engedélyezését, reméli, hogy az év végéig értesíti a játékos státuszszabályairól szóló megoldást, amely több kanadai játékost fog látni az MLS-csapatoknál a határtól délre.

„Néhány mozgalom van az MLS-el, ahol egy kanadai játékosnak lehetősége van, kivéve csak három csapattal” – mondja. „Ez egy olyan lehetőség, ahol a rendszeren keresztül érkező játékosok a főkönyv mindkét oldalán belföldön fognak tekinteni.A profi bajnoksággal sok kihívás mindig leküzdhető pénzzel. ”

Nem valószínű, hogy Kanada MLS csapatai részt vesznek egy nemzeti bajnokságban.

„ Van nincs ok arra, hogy bármilyen változást előre láthasson ”- mondja Toronto Tim Bezbatchenko, hozzátéve, hogy láthat egy helyet a Toronto FC tartalék oldalára egy jövőbeli kanadai bajnokságban.

„Úgy gondolom, hogy minél több játékos játszik, aki professzionálisan játszik, és Kanadában élni akar, többet fog segíteni a nemzeti csapatnak” – mondja Bezbatchenko. „Ha több edzője, több adminisztrátora, több erőt és kondicionáló edzője van, és több ember tartózkodik a játékban, akkor szélesebb hálója van, amely segít a játékban.”

Kanada utoljára megjelent a világbajnokságot 1986-ban Mexikóban.Jelenleg FIFA rangsorában No100, csak egy hely a Haiti felett (Kanada nők a negyedik helyen vannak a világon, de ez egy másik történet). Számos oka van a nemzeti csapat középszerűségének: a diszfunkcionális ifjúsági rendszernek, a képzett edzők hiányának, akik nem tudnak tehetséges kettős állampolgárokat vonzani a szüleik vagy nagyszüleik országa fölé, a csapat nemzeti identitásának hiánya; és higgyétek el, vagy ne, az időjárást.

Ha azonban a világbajnokság minősítő eredményei bármilyen bizonyíték, akkor az MLS nem segítette Kanadai nemzeti csapatot. Valójában egy olyan eredményalapú üzletben, mint a professzionális foci, ha az MLS-nek fel kell lendítenie a kanadai nemzeti csapatot, a bajnokságot lőni kell.A problémák mélyen hatnak, és befolyásolják a játékosok és a rajongók jelenlegi generációját – valamint a következőt. csapata ”- mondja Nakajima-Farran. „Ez egy amerikai csapat egy kanadai városban. A hazai bajnokságban résztvevő játékosok hősök lehetnek a helyi gyerekeknek és fiatal játékosoknak. A gyerekek valami ilyesmit akarnak keresni. Fontos. ”

Megáll.

„De ki tudja. Én csak egy játékos vagyok. ”